Tertiaire EPB-certificaat

Een EPB-certificaat voor tertiaire eenheden voor een kantoor is verplicht.

 

Het opstellen van een EPB-certificaat voor tertiaire eenheden is een verplichting voor elke eigenaar van een kantoor met een oppervlakte van meer dan 500 m² die zijn onroerend goed wil verkopen of verhuren in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Eigendommen in de tertiaire sector met een andere bestemming dan kantoor (winkel, gezondheidszorg, enz.) en kantoren van minder dan 500 m² zijn vrijgesteld van de verplichting om een EPB-certificaat voor tertiaire doeleinden te hebben.

Bij de bouw van een nieuw niet-residentieel gebouw (kantoor, school, winkel, gezondheidszorg, enz.) is het van essentieel belang om de EPB-eisen te respecteren, en het verkrijgen van een "nieuw" EPB-certificaat is noodzakelijk.

Het EPB-certificaat voor openbare gebouwen kan het EPB-certificaat voor tertiaire eenheden niet vervangen bij verkoop of verhuur.Het doel is om te kunnen vergelijken en te begeleiden.


Het EPB-certificaat heeft twee essentiële doelen:

​​1. Vergelijken van eigendommen: 

Dankzij gestandaardiseerde informatie biedt het de mogelijkheid om snel de energieprestatie van verschillende onroerendgoederen te vergelijken. Het maakt het mogelijk om aspecten zoals het isolatieniveau van het gebouw en de efficiëntie van technische systemen te beoordelen.

​2. Gids voor verbetering:

Het EPB-certificaat bevat een lijst met aanbevelingen om de energieprestaties en het comfortniveau te verbeteren. Deze lijst helpt bij het opstellen van een actieplan om het energieverbruik te verminderen en financiële besparingen te realiseren.


Berekening van de theoretische energieprestatie van het gebouw.

Het EPB-certificaat houdt geen rekening met het werkelijke verbruik, dat sterk kan variëren afhankelijk van de bezettingsmodus van het pand, het gedrag van de bewoners en het energiebeheer van het gebouw.

Laten we bijvoorbeeld de ketel nemen. Een ketel kan zeer efficiënt en state-of-the-art zijn, maar als deze verkeerd is afgesteld (bijvoorbeeld 's nachts draait wanneer het gebouw niet bezet is), zal deze veel meer energie verbruiken dan nodig is.

Voorbereiding van documenten voor een beter EPB-certificaat.

Voorafgaand aan het bezoek van de certificateur is het essentieel om bepaalde documenten te verzamelen om de kwaliteit van uw EPB-certificaat te optimaliseren. Het is noodzakelijk om de kenmerken van het gebouw te controleren om ze op te nemen in de EPB-berekening. In afwezigheid van documenten, dus van tastbaar bewijs, worden deze elementen niet in overweging genomen, en de software gebruikt zeer voorzichtige gemiddelden.

Neem bijvoorbeeld isolatiemateriaal: vaak verborgen, isolatiematerialen vereisen schriftelijk bewijs om hun aanwezigheid achter de afwerking te bevestigen. Zonder bewijs wordt de isolatie niet meegerekend.

Het verstrekken van alle vereiste documenten en toegang tot alle ruimtes van het gebouw, inclusief technische ruimtes, is cruciaal om het certificaat te verbeteren.